اولین نسل کیبوردهای موسیقی الکترونیکی سینتی سایزر ماژولار بود که در سال ۱۹۶۴ توسط رابرت موگ اختراع شد و به دنبال آن در سال ۱۹۷۰ اولین مدل عملکردی ارائه شد. به خاطر پیشرفتهای الکترونیکی از آن زمان، اکنون کیبوردهای دیجیتال در اندازهها و شکلهای متنوعی ارائه میشود که با توجه به نیاز نوازندگان غیرحرفهای و حرفهای، انواع مختلفی دارد. در اینجا جهت رفع نیاز شما، راهنمای خرید ارگ یا کیبورد موسیقی مناسب برای آموزش آورده شده است.
۱۲ نکته مهم راهنمای خرید ارگ و کیبورد که باید به خاطر بسپارید:
۱- استفاده خود از کیبورد را مشخص کنید.
اگر میخواهید یادگیری این ساز را شروع کنید، یا اگر هدف موسیقیایی جدی ندارید، یک کیبورد نسبتاً ارزان میتواند نیاز شمارا رفع کند. اگر یک نوازندهی جدی هستید و هدفتان داشتن اجراهای عمومی است، باید یک کیبورد گرانتر بخرید که دارای ویژگیهای تخصصیتری باشد. برای پی بردن به ویژگیهای تخصصیتر ، در ادامه با ما همراه باشید تا نکات راهنمای خرید ارگ مناسب را به شما ارائه دهیم.
۲- انواع کیبوردهای موجود را بشناسید.
علاوه بر موگ، کیبوردهای دیجیتالی توسط افراد دیگری تولیدشده است، مانند آلسیس، کاسیو، کرگ، رولند و یاماها. ازآنجاییکه که کیبوردها چندین مشخصه را ارائه میدهند، همانطور که در زیر آمده است، به دستههای متفاوت تقسیم میشوند:
- سینتی سایزر: سینتی سایزرها میتوانند بهصورت الکترونیکی صدای بسیاری از سازهای مختلف را تقلید کنند، همچنین میتوانند صداهای الکترونیکی تواید کنند که سایر سازها قادر به تکرار آن نیستند. سینتی سایزرهای پیشرفتهتر این امکان را فراهم میکند که صدای خودتان را پروگرام کنید . از طریق درگاه دیجیتال (MIDI) Musical Instrument Digital Interface یا Universal Serial Bus (USB) به کامپیوتر وصل شوید. (رابطهای MIDI همچنین به ۲ کیبورد اجازه میدهند به یکدیگر متصل شوند و شمارا قادر به ساختن صداهای لایهای میکند.)
- ورک استیشن: ورک استیشن ها که به آنها کیبورد ارنجر هم گفته میشود، سینتی سایزرهای پیشرفتهتری هستند که بهجز امکانات کیبوردهای معمولی مجهز به صداهای سینت (Synth) ، افکتهای مختلف و امکانات دیگری برای ساخت موسیقی ازجمله پچ ادیتینگ پیشرفته و توانایی ساخت و اجرای سکوئنس (Sequence) هستند. این کیبوردها برای استودیوهای موسیقی دیجیتال، مناسبتر هستند.
- پیانو دیجیتال: یک پیانو دیجیتال مانند پیانوهای دیواری آکوستیک، دارای ۸۸ کلید هست، اما از چکش، سیم و بسیاری از اجزای متحرک که در پیانوهای آکوستیک یافت میشود، خبری نیست و جای خود را به رشتههای دیجیتال دادهاند. هنگامیکه یک کلید را فشار میدهیم؛ باعث میشود یک چکش کوچک در داخل پیانو به یک سیم وصل شود. هر کلید به چکش مخصوص خود متصل است که به یک سیم خاص یا تعدادی سیم ضربه میزند. وقتی چکش به یک سیم برخورد میکند، سیم دچار لرزش میشود و صدایی را تولید میکند که با یک نت خاص تنظیم میشود. لرزش سیم سپس به صفحه صوتی واقعشده در زیر سیمها منتقل میشود و باعث لرزش و طنینانداز شدن صدای نوت میشود. یک آمپلیفایر جایگزین صفحهی صدا شده است که باعث میشود که رشتههای پیانوی آکوستیک، طنینانداز شود و صفحهی پیانوهای دیجیتال فشردهتر از نوع آکوستیک باشد. مدلهای کنسول، اسپیکرهای داخلی دارند، درحالیکه پیانوهای دیجیتال برای مناسب بودن در صحنه، طوری طراحیشدهاند که به اسپیکرهای خارجی متصل شود.
۳- دانش موسیقی فعلیتان را در نظر بگیرید.
نکتهی دیگری که میتواند راهنمای خرید ارگ مناسب برای آموزش باشد توجه به سطح دانش خود است. برخی از کیبوردها برای مصارف خانگی، دارای سیستمهای دستور عمل داخلی و همچنین دارای نرمافزارها و کتابهای راهنما هستند. این سیستمهای داخلی شامل درسهایی است که چگونگی قرار دادن انگشتان بر روی کلیدها هنگام نواختن را به شما یاد میدهد و همچنین دارای آهنگهای از پیش ضبطشده است که هنگام مشخص کردن کلیدهایی که با نتهای آهنگ هماهنگ است، پخش میشود.
اگر مایل به تمرین کردن مقابل دیگران نیستید، به دنبال کیبوردهایی باشید که دارای هدفون باشد؛ بدین ترتیب هنگام تمرین نوازندگی فقط خودتان میتوانید صدای موسیقی را بشنوید.
۴-به تعداد کلیدهای موجود در کیبورد توجه کنید.
نکتهی دیگری که میتواند راهنمای خرید کیبورد موسیقی باشد، توجه به تعداد کلیدها است. تعداد کلیدهای کیبوردهای دیجیتال بین ۲۵ تا ۸۸ است. پیانوهای دیجیتال دارای ۸۸ کلید کامل طبق استاندارد صفحه پیانو است، و بیشتر کیبوردهای ورک استیشن دارای حداقل ۶۱ کلید یا بیشتر هستند. سینتی سایزرهای سطح پایینتر ممکن است دارای حداقل ۲۵ کلید باشند، اگرچه بیشتر کیبوردهای خانگی دارای ۴۹، ۶۱ یا ۷۶ کلید هستند.
حتما بخوانید:
هرچه تعداد کلیدها بیشتر باشد، دامنهی ساز وسیعتر میشود. یک کیبورد ۲۵ کلیدی فقط دارای دامنهی ۲ اکتاو است؛ درحالیکه کیبورد ۴۹ کلیدی، محدودهی ۴ اکتاو دارد؛ کیبورد ۶۱ کلیدی محدودهی ۵، ۷۶ کلیدی ۶ اکتاو را پوشش میدهد و کیبورد ۸۸ کلیدی دارای محدودهی ۷ اکتاو است (هر اکتاو شامل ۷ کلید سفید و ۵ کلید سیاه یا ۱۲ صدای کروماتیک است). هرچه ساز بزرگتر باشد، برای سایر ویژگیها فضای بیشتری وجود دارد.
هرچه ساز بزرگتر باشد، حمل کردن آن سختتر میشود. ممکن است مجبور شوید از کیبورد ۸۸ کلیدی با محدودهی ۷ اکتاو به خاطر یک کیبورد کوچکتر که بهراحتی قابلحمل باشد، چشمپوشی کنید.
۵- کیبورد با کلیدهایی انتخاب کنید که نواختنش آسان باشد. علاوه بر دقت به تعداد کلیدها، دقت کنید کلیدها بهگونهای باشد که پس از نواختن دچار انگشت درد یا سندروم تونل کارپ (نشانگان مجرای مچدستی) نشوید. دو ویژگی که هنگام خرید ارگ و کیبورد باید در نظر داشته باشید، حساسیت تاچ و کلیدهای سنگین هستند.
- حساسیت لمسی یا تاچ بدان معنی است که قدرت صدا به این بستگی دارد که چقدر کلیدها را محکم فشار میدهید. در کیبوردهای حساس به لمس، اگر کلیدها را بهآرامی فشار دهید، صدا ملایم است؛ اگر به کلیدها محکم ضربه بزنید، صدای قویتری میشنوید. حساسیت لمسی معمولاً جزء ویژگیهای کیبوردهای سطح پایین نیست.
- کلیدهای سنگین، نیروی بیشتری از شما میگیرند تا آنها را به پایین فشار دهید، اما سریعتر از کلیدهای سبک به بالا بازمیگردند. وزن کلید کیبورد را سنگینتر، گرانتر و غیرقابلحملتر میکند، اما اگر قصد دارید هر بار به مدت طولانی ساز بزنید، راحتی انگشتانتان با این کلیدها بیشتر است.
۶- قابلیت صدا را ارزیابی کنید.
۲ قابلیت صدای اصلی وجود دارد: پولیفونی و Multitimbrality. پولیفونی به معنای تعداد نتهایی است که کیبورد در ۱ بار میتواند بنوازد، درحالیکه Multitimbrality به توانایی کیبورد برای پخش صداهای مختلف بهطور همزمان (مثل فلوت، طبل، پیانو، سازهای زهی و …) گفته میشود.
- کیبوردهای سطح پایین میتوانند همزمان ۱۶ صدا تولید کنند، درحالیکه سینتی سایزرها و ورک استیشن ها میتوانند بیشتر از ۱۲۸ صدا در یکزمان بنوازند.
- اگر میخواهید بهوسیلهی کیبورد آهنگ بسازید، Multitimbrality به کارتان میآید که برای لایهبندی چندین صدا در ضبط مفید است.
۷- به دنبال سهولت استفاده باشید.
یکی دیگر از نکاتی که میتواند راهنمای خرید ارگ یا کیبورد باشد این است که پیش تنظیمات برای استفاده باید آسان باشد و صداها باید بهصورت منطقی گروهبندی شوند تا یافتن و به خاطر سپردن آنها ساده باشد. همچنین خواندن نمایشگر کریستال مایع یا همان ال سی دی باید آسان باشد.
۸- اتصال به کامپیوتر را در نظر بگیرید.
کیبوردهای امروزی به روشهای مختلفی میتوانند به کامپیوتر وصل شوند. USB، FireWire، MIDI، S/PDIF، mLAN و سایر رابطهای واسط خارجی یا داخلی کیبورد، راههایی برای ارتباط کیبوردها و کامپیوترها هستند. بیشتر کیبوردهای دیجیتال شامل اتصالات پورت USB یا MIDI برای سهولت در اتصال هستند. بهطور فزاینده، کیبوردها همچنین قابلیت iOS را ارائه میدهند که به شما امکان دسترسی به دنیای اجرا، تمرین و ضبط برنامه و همچنین فضای ذخیرهسازی و همکاری موزیکال با استفاده از تبلت یا گوشی هوشمندتان را میدهد. پس قابلیت اتصال هم یکی دیگر از نکاتی است که در راهنمای خرید کیبورد موسیقی باید مدنظر قرار دهید.
۹- نیاز خود به سمپلر را در نظر بگیرید.
یکی دیگر از ویژگیهایی که هنگام خرید بهترین ارگ برای شروع باید به آن دقت شود، وجود سمپلر است. سمپلر ابزاری است که صدای دیجیتال را ضبط میکند و به روشهای مختلفی امکان تغییر و پخش مجدد آن را میدهد. اگر میخواهید در موزیک خود، قطعههای صوتی خارجی بگنجانید، مطمئناً هنگام خرید ارگ باید به دنبال نوعی باشید که قابلیت سمبلینگ داخلی داشته باشد.
۱۰- ورودی/ خروجی ارگ یا کیبورد را بررسی کنید.
بخش ورودی و خروجی نکتهای است که قبل از خرید ارگ حتماً باید در نظر بگیرید. اگر قصد دارید از کیبوردتان بهعنوان ورک استیشن صوتی دیجیتال استفاده کنید، داشتن گیرندههای ورودی و خروجی میتواند شمارا از خرید یک رابط جداگانه بینیاز کند. درصورتیکه بخواهید اجرای زنده داشته باشید، خروجی صوتی که به آمپلیفایرهای خارجی، میکسرها و بلندگوها متصل میشود، ضروری هستند.
۱۱- به کنترلرها دقت کنید.
مقدار کنترلی که یک کیبورد ارائه میدهد، به میزان زیادی بستگی به فعالیتی دارد که با آن انجام میدهید. برای سینتی سایزرها، شما به حداقل زیروبمی صدا و چرخهای مدولاسیون نیاز دارید. هنگامیکه با MIDI کار میکنید، ممکن است به نوسانساز (اسلایدر) و کنترلر صدا هم نیاز داشته باشید، بهخصوص اگر قصد خرید کنترلر MIDI رادارید. بسیاری از کیبوردها، نمایشگرهای دیداری ارائه میدهند، برخی از آنها دارای قابلیت تاچ هستند تا کنترل بیشتر و سهولت استفاده را برای شما به ارمغان بیاورند. پس هنگام خرید ارگ به این ویژگی نیز دقت داشته باشید.
۱۲- نوع اکشن کیبورد را در نظر بگیرید.
یکی از کیفیتهای حیاتی هر کیبورد کنترلر، اکشن کلیدهای آن است. که نحوهی پاسخگویی کلیدها به نواخته شدن تعریف میشود. شما هنگام استفاده از کنترلر، چه در اجرای زنده و چه در استودیو، باید احساس راحتی داشته باشید. تأثیر کیبورد غیر ایده آل در مسیر خلاقیت و پیشرفت خود را دستکم نگیرید. نوع اکشنی که ترجیح میدهید عموماً بر اساس عادتتان تعیین میشود، همچنین نوع موسیقی که مینوازید، ممکن است نیاز به نوع خاصی از اکشن داشته باشد.
خرید کیبورد یاماها مدل PSR-F51
Yamaha PSR-F51 Keyboard

- ابعاد ۱۰٫۹ × ۳۰٫۶ × ۹۴ سانتی متر
- وزن ۳٫۴ کیلوگرم
- تعداد اکتاو ۵
- تعداد کلاویه ها ۶۱ عدد
- نوع کلاویه Organ
- تعداد بلندگو ۲ عدد
- مشخصات بلندگو ۸ سانتیمتری
- مشخصات آمپلی فایر ۲ عدد ۲٫۵ وات
- نوع صدای کیبورد AWM Stereo Sampling
- چند صدایی ۳۲ پلیفونی
- صداهای پیشفرض- ۱۲۰ عدد صدای سازهای مختلف
خرید کیبورد یاماها مدل PSR-A350
Yamaha PSR-A350 Keyboard
- بهرهمندی از موتور صدایی AWM Stereo Sampling
- افکتهای دیجیتال
- قابلیت ضبط صدای موردنظر را با کیفیتی قابلقبول دارد.
- حداکثر ۳۲ نت پلیفونی
- قابلیت استفاده از گامها و صداهای شرقی
- آرپزیاتورهای متنوع، آکوردگذاری اتوماتیک، دهها افکت Reverb، Chorus
- دو اسپیکر به توان ۵ وات
خرید کیبورد یاماها مدل PSR-E463
Yamaha PSR-E463 Keyboard

- ابعاد ۴۰۴ × ۱۳٫۹ × ۹۴٫۶ سانتی متر
- وزن ۶٫۶ کیلوگرم
- تعداد اکتاو ۵
- تعداد کلاویه ها ۶۱ عدد
- نوع کلاویه Organ
ممنون از مقاله مفیدتون
میشه برای یادگیری پیانو با ارگ خرید؟ و شبیه ترین انواع ارگ و کیبورد به پیانو کدوم مدل هست؟